Proteïnepoeder, dé EHBO-kit bij spierherstel.

Wat is het en wat doet het?

Voeding en beweging, het gaat hand in hand op de weg naar een gezond en sterker lichaam. Inmiddels zijn er heel wat supplementen op de markt om lichaam en geest te ondersteunen. Eén van de bekendste is wellicht het eiwitpoeder.

 

Dé proteïne-shake, ongetwijfeld reeds een vaste waarde in het aanbod van jouw gym.
Maar wat is het nu juist en wat doet het voor jouw lichaam?

 

Gym Tonic informeert je graag over de samenstelling en de werking van het supplement.
Benieuwd wat het voor jou kan doen? Lees dan snel verder.

Wat is proteïne?

We starten bij het begin. Wat betekent nu juist de term proteïne? Heel eenvoudig, EIWIT.
Dit is één van de brandstoffen die het lichaam nodig heeft om correct te functioneren.
Je kan dit zien als een schakelketting van verschillende aminozuren. Klinkt scheikundig? Dit is het ook. Aminozuren vormen de bouwstenen van deze eiwitketen. Enkele van deze aminozuren kunnen door ons lichaam aangemaakt worden. De rest halen we uit onze voeding, en dus ook uit supplementen.

 

Wanneer we ons lichaam gunstig wensen te ondersteunen bij een actieve en/of sportieve levensstijl, is het aangewezen om ons eiwitgehalte op peil te houden om onze spieren te beschermen. Daarnaast helpt proteïne niet enkel bij spierherstel maar ook bij behoud van onze spiermassa. Win-win toch?

 

Elk eiwit heeft zijn eigen functionele eigenschap. Zo bestaan er dus ook verschillende poeders met elk hun eigen functie.

 

Samengevat? Een proteïne poeder is een poeder met een hoge concentratie aan eiwitten dat spierherstel zal bevorderen en spiermassa helpt te behouden, maar ook helpt bij het opbouwen van spiermaassa. Het gevolg is een sterker spierstelsel, wat o.a ook bijdraagt tot de preventie van osteoporose (botontkalking). Aangezien onze spieren de motor zijn van onze verbranding, zal een hogere spiermassa ook een boost geven aan ons metabolisme.

De twijfel om de hoek: Is het dan wel iets voor mij?

Ieder lichaam heeft dus eiwitten nodig om optimaal te functioneren. Naarmate men een meer actieve levensstijl hanteert, zal een hogere eiwitinname nodig zijn doorheen de dag om de spieren te beschermen. (Top)sporters tonen een verhoogde eiwitbehoefte dan niet-sporters.

 

Eiwitpoeders helpen om eiwitten in het lichaam na (intensief) sporten opnieuw aan te vullen. Enkele belangrijke voordelen van de inname van eiwitten werden reeds benoemd, namelijk het herstel en behoud van spierweefsel.

 

Daarnaast helpen eiwitten bij behoud van je gewicht. Proteïne poeder heeft een verzadigende werking, waardoor je minder snel de nood hebt aan een snack doorheen de dag. Wil je graag wat overtollige kilo’s kwijt, dan is dus jouw eiwitopname van groot belang. Maximale gewichtsbeheersing en gestroomlijnde vormen als resultaat! Handig weetje: een overschot aan eiwitten wordt door je lichaam gewoon uitgescheiden, in tegenstelling tot overtollige koolhydraten en vetten die in je lichaam worden gestockeerd, en dus mee bijdragen tot overgewicht.

 

We kunnen dus stellen dat eiwitten van groot belang zijn voor jouw gezondheid, in een actieve levensstijl. Meer nog, eiwitten helpen ons sterker te worden!

Het collectum aan mogelijkheden

Plantaardig of dierlijk? Concentraat of isolaat? Shake of reep?
Wat kies je nu juist het beste?


Het antwoord is afhankelijk van enkele factoren. Om dit te kunnen kaderen, dienen we te kijken naar het productieproces van eiwitpoeders.


Een eiwitpoeder wordt gemaakt uit een eiwitrijke bron. We kunnen hierbij denken aan plantaardige bronnen zoals erwten en rijst. Of dierlijke bronnen, zoals melk of kaas.
De eiwitten worden gefilterd uit één van deze bronnen. Dit wil zeggen dat alles wat geen eiwit (vetten, vezels, koolhydraten en water) is uit de bron verwijderd wordt.

Een plantaardige bron heeft als voordeel geen lactose te bevatten, én een kleinere ecologische afdruk te hebben. Kies je voor een dierlijke bron? Dan wordt het poeder net iets sneller opgenomen door jouw lichaam.


Het doel is om het poeder uit zoveel mogelijk eiwit te laten bestaan. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen een concentraat (minstens 80% eiwit) en een isolaat (minstens 90% eiwit). Bij dit laatste type wordt langer en verfijnder gefilterd. Dit maakt ook het prijsverschil tussen de beide poeders. Naargelang het type en merk van het poeder kan het eiwitgehalte dus variëren. De meeste poeders los je op in een vloeistof (melk of water) en zo krijg je dus de gekende eiwitshake. Isolaat wordt ook beter opgenomen door ons lichaam.

Gym Tonic kiest voor duurzaamheid en op maat.

Heel wat eiwitpoeders gaan jammer genoeg verloren. Smaken worden tijdens productie reeds toegevoegd. Smaak niet meer in trek? Dan komt de vervaldatum gevaarlijk dichtbij en belandt jouw poeder alsnog in de vuilnisbak.


My Personal Protein vond hierin de oplossing, namelijk een smaakloos eiwitpoeder gecombineerd met een hele reeks aan flavour shots. Combineer naar hartelust met één en dezelfde pot poeder. Duurzaam en innovatief!


Ontdek het nieuwe aanbod nu in onze club.
Kies je melkproduct, type poeder & jouw favoriete smaak!
Creëer een volledige eiwitshake op maat!


Scoop, shot & shake. Zo simpel kan het zijn volgens Personal Protein.
Getest en goedgekeurd door het gehele Gym Tonic team.


Graag een persoonlijk pakket voor thuis? Vraag ernaar aan het onthaal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?