Zeg vaarwel tegen de winterdip dankzij buitensport!

Beweging is het leven, en het leven is bewegen! Dat bewegen goed voor je is, weten de meesten onder ons… en toont reeds heel wat onderzoek aan. Bewegen en sport verbeteren op vele vlakken de levenskwaliteit. Niet alleen krijgen we meer energie. Daarnaast zorgt beweging voor een positief effect op onze bloedcirculatie, ademhaling, spierkracht & stofwisseling. 

 

Wist je dat outdoor sporten nog heel wat meer voor je kan betekenen? Af en toe de buitenlucht opzoeken doet wonderen. Benieuwd welke extra voordelen er aan buitensporten verbonden zijn?

 

Gym Tonic vat de effecten van buitensport voor je samen. Wedden dat je weldra ook tijdens de winter buiten wil trainen? 

Beweging, de endorfine-booster voor eigen lichaam!

Ons mentaal welzijn in één lijn met onze fysieke gezondheid.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Een welbekende uitspraak. 

Maar wat gebeurt er nu juist als we sporten? En waarom heeft dit een positief effect op ons mentaal welzijn? 
 
Wanneer we bewegen maakt ons lichaam heel wat stoffen aan. Eén van deze stoffen is het hormoon endorfine. Dit is ons snelst anti-stress werkende hormoon. Je kan endorfine ook wel het ‘feel good’ hormoon noemen. Een stressreactie wordt door endorfine krachtig stilgelegd waardoor angst- en stressprikkels op deze manier actief worden verminderd. Ook daglicht verhoogt de aanmaak van endorfine. Buiten sporten kan dus zorgen voor een extra boost in de productie ervan. 
 
Daarnaast komt tijdens het sporten het stofje dopamine vrij. Dit is het hormoon dat een positieve invloed heeft op ons welbehagen en aandachtssysteem. Een verbetering in gemoedstoestand is positief gerelateerd met ons gevoel van eigenwaarde. We sporten ons niet alleen fit maar ook gelukkig. 
 
Dit komt doordat tijdens lichaamsbeweging zuurstofrijk bloed in ons lichaam rondgepompt wordt, en zo ook naar de hersenen. Fysiek wordt de bloedcirculatie verhoogd. Mentaal krijgt onze alertheid een boost. Ook ons concentratievermogen neemt toe.
 
Zo kunnen we stellen dat ons fysieke en mentale welzijn en gezondheid hand in hand gaan. Lichaamsbeweging vormt de sleutel in het proces naar een gezond lichaam én een gezonde geest. 
 

Outdoor-sport, ook in de winter!

Buiten sporten biedt je heel wat extra’s dankzij slechts één kleine aanpassing in jouw bewegingspatroon, namelijk verandering van locatie. Wissel jouw indoor training af met buitensport en ontdek snel wat het voor jouw lichaam kan betekenen! Gym Tonic deed de test. 

Een frisse wintercocktail: daglicht, verse buitenlucht & vitamine D

Door buiten te sporten kunnen we profiteren van al het heilzaams dat de natuur ons te bieden heeft. Geen pilletjes of potjes nodig! Pak actief en OUTdoor die winterdip aan! 


Onderzoek toonde aan dat de buitenlucht kwalitatief een stuk beter is dan die binnen de muren van een (kantoor)gebouw. De lucht is zuurstofrijker waardoor de kans op hart- en vaatziekten, alsook longproblematiek, aanzienlijk verminderd wordt. 


Niet alleen de kwaliteit van de buitenlucht maar ook deze van het daglicht bepaalt hoe we ons voelen. Daglicht zorgt ervoor dat we kunnen ontspannen en stress kunnen reduceren. Dit heeft als gevolg dat er in onze hersenen meer ruimte ontstaat voor creatief denken. Train je brein fit!


Ook wordt onze hormoonhuishouding en biologische klok aangestuurd door de hoeveelheid daglicht dat we binnenkrijgen. Voel je je prikkelbaar? Maak een wandeling buitenshuis en gun jezelf die korte mentale reset. 

 

Daarnaast wordt door onze huid UV-licht omgezet in vitamine D. De productie van deze vitamine hebben we nodig voor de bescherming van ons skelet, alsook ons immuunsysteem. 

Schapen tellen!

Ben je overdag voldoende buiten geweest, dan maakt je lichaam een hogere dosis melatonine aan. Dit wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. 


Melatonine wordt gevormd in de epifyse, een onderdeel van je hersenen. Hier ligt de controlekamer van de activiteit in ons lichaam. Niet alleen je lichaamstemperatuur wordt hier geregeld, ook groei en ontwikkeling wordt hier gestuurd. Tevens is dit deel van de hersenen verantwoordelijk voor de kwaliteit van onze slaap dankzij de aanmaak van melatonine. Jouw slaapkwaliteit verbetert naarmate de hoeveelheid van dit hormoon sterker aanwezig is. Slaap je beter? Dan zal je fitter doorheen de dag komen. 

Bye Bye winterlaagje! 

Wens je graag wat gewicht te verliezen? Ook daarbij kan buitensporten helpen!


Tijdens een buitentraining zet je jouw lichaam aan om bruin vetweefsel te gaan verbranden. Om onze organen en spierweefsel tegen de lage wintertemperaturen te beschermen, moet ons lichaam dus harder werken om warm te blijven. 


Ook als het ijskoud is? Ja, ook als het ijskoud is buiten, ondervindt ons lichaam de positieve effecten van buitensport. 


Lees: gewichtsverlies als motivator! Wanneer we ons goed voelen in ons vel, zal de kans groter zijn dat we een bepaalde sportroutine volhouden. Ook bij outdoor sporten is dit het geval. Hoe meer we het positief effect ervaren, hoe beter we dit volhouden! Testen maar! Het spreekt uiteraard voor zich dat outdoortrainingen niet ‘heiligmakend’ zijn voor een ideaal gewicht, maar dat ook een gezond & evenwichtig eetpatroon daartoe bijdraagt.


Train de oogspieren

Onze samenleving biedt heel wat afleiding vanaf het moment dat we de deur achter ons dicht trekken. Nadeel? Nee, zeker niet. 

 

Onze ogen kunnen heel wat meer afdwalen en rondkijken. Hierdoor worden onze oogspieren op een andere manier getraind dan wanneer we binnen blijven. 

 

Dankzij de afwisseling tussen ver en nabij kijken, versterken we onze oogspieren. 

Zo hebben kinderen die veel buiten spelen minder kans om bijziend te worden. 

Ook op latere leeftijd kunnen we nog steeds onze oogspieren sterker maken. 

Afwisseling in omgeving kan hierbij helpen. Het oog wil dus zeker ook wat!

De verborgen tip: zoek de kleur groen!

Wist je dat de kleur groen een heilzaam effect heeft op jouw mentale welzijn? 

Groen verwijst naar balans, ontspanning & verfrissing. Hierdoor heeft het een rustgevend effect, wat dan weer stressverlagend werkt. 

 

Daarnaast toonden verscheidene studies aan dat een groene omgeving een positief effect heeft op jouw sportprestatie. Een rondje lopen in het park zal je anders motiveren dan een sessie op de loopband. Klinkt herkenbaar?

 

Tot slot heeft de kleur groen een positief effect op je stemming. Een daling van jouw bloeddruk bij het zien van de tint, zal zorgen dat je weerbaarder wordt tegen stress en je jouw immuniteit verbetert. 

 

Train je buiten? Verruim jouw blik & neem de groene omgeving in je op. 

Instant mood booster verzekerd!

Gym Tonic gaat naar buiten!

Overtuigd van de voordelen en positieve effecten van een outdoor training? Dan heeft Gym Tonic goed nieuws voor je! Schrijf je vanaf nu in voor ons gloednieuw OUTdoor programma. 


Twee keer per week gaan we voor een OUTdoor training onder onze prachtige Gym Tonic tent, met uitzicht op de Reetse velden. Beschut van weer en wind, in een sfeervolle setting met de juiste begeleiders! Klinkt goed? 


Download hier het volledige lessenrooster van Gym Tonic en ontdek onze nieuwe lessen.


Kies jij voor stalen buikspieren op maandag tijdens CORE? Of liever een stoere training als Rocky op woensdag in RUMBLE? Reserveer snel jouw plek via de app! 


Weg met die winterdip samen met Gym Tonic! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?