Het belang van mobiliteit voor een gezond & soepel lichaam

Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Een geheel van spieren, pezen en beenderen zetten we doorheen de dag als één systeem in werking. Willen we vlot bewegen, dienen we al deze elementen te onderhouden. Ieder onderdeel heeft zijn eigen kenmerken en structuren, waardoor verschillende manieren van training nodig zijn.

 

Het hebben van krachtige spieren en een goede uithouding nemen we doorgaans voldoende op in ons beweegdoel. Echter het bouwen aan een goede mobiliteit hangt vaak onderaan het prioriteitenlijstje.

 

Doch halen we hier veel voordeel uit wanneer we bouwen aan een flexibel, soepel maar ook vlot beweegbaar lichaam. Waarom is een goede mobiliteit dan zo belangrijk? En hoe train je dit? Ontdek het in onze blog van deze maand.

Mobiliteit, een vaak vergeten term in onze gezondheidspatroon.

Om optimaal te kunnen bewegen, heeft ons lichaam niet alleen nood aan krachtige en flexibele spieren maar ook aan soepele gewrichten. We doen er dus goed aan om onze mobiliteit optimaal te behouden.

 

Mobiliteit verwijst naar het gecontroleerd kunnen uitvoeren van onze dagelijkse bewegingen. Meer zelfs, het verwijst naar onze gehele bewegingsvrijheid.

Wanneer ons lichaam vlot beweegbaar is, ondervinden we minder klachten tijdens onze bewegingen. Niet alleen kunnen we ons aangenaam doorheen de dag bewegen, we verminderen daarnaast op lange termijn het risico op blessures.

 

Een lichaam dat vaak in dezelfde toestand verkeert verliest souplesse. Denk maar aan jouw wervelkolom na een lange tijd zitten. Mobiliteitstraining zorgt ervoor dat we opnieuw bewegingsvrijheid creëren in ons lichaam. De meeste blessures ontstaan door een gebrek aan mobiliteit. Denk aan knieproblematiek ten gevolge van verkorte hamstrings. Ook nek- en rugklachten kunnen het gevolg zijn van mobiliteitsproblemen.

 

Wens je daarnaast jouw sportprestaties te verbeteren? Ook hier is een goede mobiliteit belangrijk. Een flexibel lichaam zorgt ervoor dat je vlotter jouw bewegingen tijdens een training kan uitvoeren. Bewegen jouw spieren en gewrichten soepel, kan je tijdens jouw krachttraining een groter bereik halen, met een verlaagde kans op blessures. Haal dus meer uit jouw workout dankzij mobiliteitstraining! Overtuigd?

Mobiliteitstraining op nummer 1!

Mobiliteit, flexibiliteit en kracht gaan hand in hand. Mobiliteit duidt op de beweeglijkheid van je gewricht, flexibiliteit op de rekbaarheid van je spieren. Wil je een soepeler en krachtiger lichaam, dan is het aangewezen om een combinatie van mobiliteits-/flexibiliteits en krachttraining in jouw beweegpatroon op te nemen. Meer nog, om veilig te kunnen bewegen is het zelfs aangewezen om te starten met mobiliteitstraining bij het opstellen van jouw bewegingsdoelen.

 

Flexibiliteit train je door jouw spieren te stretchen en opnieuw te verlengen. Op een lage intensiteit verminder je aanzienlijk de spanning op jouw spieren en gewrichten. Inmiddels zijn er heel wat workouts op de markt. Van yoga tot stretch & balance workouts. 


Voor ieder wat wils!

 

Wil je graag aan mobiliteitstraining starten, maar weet je niet goed hoe dit te implementeren in jouw beweegpatroon? Vind je een online workout of groepsles maar niets, ook dan zijn er alternatieven om aan mobiliteitstraining te doen.

Het EGYM Smart Flex programma: jouw gids naar een flexibel lichaam!

EGYM is bij Gym Tonic inmiddels een bekende trainingsvorm. Trainingsprogramma’s worden dankzij de nieuwste fitness technologie aangemaakt en vastgelegd op basis van specifieke testen en de doelstellingen van het individuele lid. Ook jouw mobiliteit wordt hierbij sinds begin 2023 in kaart gebracht. Om mobiliteitsproblematiek aan te pakken, ontwikkelde EGYM het Smart Flex circuit met specifieke oefeningen die de flexibiliteit van jouw lichaam verbeteren.


Op basis van licht- en trilsignalen werk jij op een gerichte en doeltreffende manier aan langere, flexibele spieren. Dankzij het trainen op de smart flexx toestellen verbeter je jouw houding en mobiliteit en dit dankzij een veilige en technologisch onderbouwde en begeleide aanpak, met snelle en meetbare trainingsresultaten!


Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw lichaam?


Maak nu jouw afspraak bij één van onze coachen en ontdek wat het Flex-programma kan betekenen voor jou.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Fit & actief op vakantie: zo doe je dat!

De zomer staat voor de deur en dat betekent: tijd voor avontuur! Of je nu een dagje weg gaat, een vliegvakantie plant, of gewoon geniet van een festival of speeltuin, de zomer zit vol met afleiding van je normale (sport)routine.

Lees meer »

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?