Compound training voor meer effect

Compound training, ook wel samengestelde training genoemd, biedt heel wat voordelen voor het menselijke lichaam. Sterker nog, het is een manier van trainen die zelfs essentieel is in de opbouw naar een sterker lichaam! Maar waar hebben we het dan juist over?

 

Gym Tonic brengt in kaart wat dit type training inhoudt en welke meerwaarde het voor je kan betekenen.

Compound training versus isolatie training: een verschil in EFFECT! 

Twee vaktermen, de ene wat bekender dan de andere. Elk type training brengt het lichaam op een andere manier in beweging, en zal bijgevolg een ander effect op je lichaam teweegbrengen.

 

Zoals de naam doet vermoeden, wordt bij isolatie training gefocust op slechts één enkele spier (of spiergroep). Tijdens het uitvoeren van een beweging wordt getracht om de spier te isoleren met zo min mogelijk ondersteuning vande andere spiergroepen. De beweging vindt doorgaans plaats binnen één gewricht. Hierdoor kan zeer gericht getraind worden.

 

In enkele gevallen kan het aangewezen zijn om voor dit type training te kiezen. 


Zo kan bij blessure of revalidatie een bepaalde spiergroep uit jouw trainingsschema weggelaten worden om herstel te bevorderen en overbelasting te vermijden. Isolatie training kan daarnaast ingezet worden om spierdisbalans te verkleinen. Dit met als doel om het lichaam goed in balans te brengen en blessures te voorkomen. Tot slot kunnen isolatie oefeningen gewenst zijn, wanneer je jouw spiermassa op slechts één locatie wil laten toenemen.

Zoals reeds kort aangehaald, bestaat er nog een andere vorm van training met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Steeds meer worden de voordelen van compound training naar voren geschoven. Wat is nu juist het verschil?

 

Compound training betreft een andere vorm van krachttraining.

 

Tijdens dit type oefeningen worden meerdere spiergroepen tegelijk in beweging gebracht.
De beweging vindt dus plaats in meerdere gewrichten. Hoewel het om een samengestelde oefening gaat, wordt er bij compound oefeningen een hoofdspiergroep getraind waarbij andere spiergroepen secundair ondersteuning zullen moeten bieden, o.m de core om stabiel en correct de gecombineerde oefening te kunnen uitvoeren.

Met dit type training zijn er bijgevolg heel wat voordelen te behalen.

 

Doordat dieper gelegen spieren ook aan het werk gezet worden, werk je aan een diepere core-training. Dit zal evenwicht en balans ten goede komen. Wanneer we meerdere spiergroepen aan het werk zetten, verhogen we onze concentratie alsook coördinatie en stabiliteit van het lichaam. Een belangrijke pijler in de opbouw naar een fit lichaam.

Daarnaast verhoog je jouw verbranding, dankzij de energie die verbruikt wordt in meerdere spiergroepen. Train jezelf in shape dankzij compound oefeningen! Ideaal toch?

Daarnaast betreft compound training een functionele manier van training. Bewegingen in functie van het dagelijks leven staan hierbij centraal. Samengestelde bewegingen zetten meer spieren aan het werk, waardoor je meer gewicht kan houden. Dit leidt tot een verhoogde spiermassa op meerdere spiergroepen. Een gestroomlijnd figuur als resultaat! Bovendien legt een compound oefening de focus meer op een correcte houding, waardoor je er ook in je dagelijks leven meer voordeel zal uithalen.

 

We kunnen dus stellen dat de implementatie van compound oefeningen in jouw training je doorgaans een sneller resultaat oplevert. Compound training biedt jou (en jouw coach) de mogelijkheid om doelgericht een trainingsschema op te stellen. Dankzij het trainen van meerdere spiergroepen tegelijk, bespaar je tijd tijdens jouw workout. Een diepgaander trainingseffect in een kortere tijdspanne! Efficiënt toch?

Een aangepast trainingschema als houvast!

Helemaal overtuigd van het trainingseffect? Tijd om aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dit nu juist op een veilige manier aan? 

Compound training vraagt om een correcte uitvoering. Een correcte uitvoering ligt aan de basis van veilig trainen & effectief resultaat. Laat je daarvoor bijstaan door een ervaren en deskundig personal trainer. Informeer naar de mogelijkheden bij Gym Tonic.

 

Bij de vernieuwing van de krachtzone hebben wij bewust gekozen voor functionele oefeningen. Dit omdat we geloven dat krachttraining niet het doel op zich is, maar een middel om een doel (o.a in het dagelijks leven, maar ook op sportief vlak) met meer plezier en resultaat te behalen of behouden.

 

Nog vragen of ondersteuning nodig? Aarzel niet om ons aan te spreken!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meten = weten!

Waarom het opvolgen van je lichaamssamenstelling belangrijk is. Een gezondheidsevaluatie in een tijd van digitalisering en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek brengt heel wat nieuwe terminologie met zich mee. Lichaamssamenstelling, gewichtsberekening en BMI, zijn het

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Black Friday Orange Deals bij Gym Tonic!

Van 24-11 t.e.m. 04-12