10 tips om een herfstdip te voorkomen

November, een maand vol kleur maar ook eentje met uitdaging. 

De kortere dagen gaan vaak gepaard met het verlies aan energie en het optreden van heel wat herfstkwalen. 

Vaak ondergaan we dit, maar wat als je je lichaam kan beschermen en versterken tegen deze herfstdip? Lees verder voor onze tips om vitaal te blijven doorheen de herfstperiode. Ontdek waar Gym Tonic jou in kan ondersteunen en ga fit de winter in.

Herfstvermoeidheid, hoe herken je de signalen?

Gebrek aan energie en een moe of futloos gevoel? Dan lijkt jo

Wij geven je tien EFFECTieve tips om fit en vitaal de herfst door te komen en je voor te bereiden op de koude wintermaanden.

 

  • Ga naar buiten! De frisse buitenlucht, in combinatie met beweging, zorgt ervoor dat je bloedcirculatie op gang wordt gebracht. Ben je niet in de mogelijkheid om naar buiten te gaan, zet een raam open en laat zuurstofrijke lucht binnen. 
  • Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon! Pas tevens je voeding aan het seizoen aan. Voeg vitaminerijke voedingsbronnen toe aan je maaltijd om je energiepeil op punt te houden.
  • Zorg voor voldoende opname van vitamine D! Kom je niet vaak buiten tijdens de wintermaanden doorheen de daguren? Overweeg het innemen van een supplement vitamine D. 
  • Laat de zon binnen! Zorg voor voldoende daglicht in jouw ruimte. Trek je rolluikens open, ook bij grijs weer. Probeer eens lichttherapie of ga voor een wake up light om op een aangename manier donkere dagen te trotseren.
  • Blijf in beweging! Een actieve levensstijl bevordert jouw immuunsysteem tijdens de koudere maanden. Daarnaast zit je beter in je vel, wat je dan weer een vertrouwensboost geeft.  
  • Hou structuur en routine! Doorheen de donkere maanden van het jaar heeft ons lichaam meer dan anders nood aan een houvast. Hoe minder we moeten nadenken over handelingen, hoe meer rust onze hersenen ondervinden. 
  • Drink voldoende water! Wanneer je lichaam niet voldoende gehydrateerd is, kunnen we ons moe en ongefocust gaan voelen. Samen met het veranderende ritme van de natuur kan dit inwerken op jouw gemoedsrust. 
  • Mediteer! Gun jezelf rust en maak tijd vrij om je gedachten los te laten. Heb je hiermee geen ervaring, heel wat apps kunnen je hierbij ondersteunen. Of neem eens deel aan onze meditatiemomenten. 
  • Probeer iets nieuws! De “binnentijd” leent zich ertoe om buiten je comfortzone te treden, van kookles tot een nieuwe workout. Prikkel je geest en neem eens deel aan één van onze groepslessen. Of praat met één van onze coachen voor die frisse wind in je training.
  • Aanvaard het seizoen! De verandering kan ook heel wat kansen met zich meebrengen. Accepteer het najaar en benoem wat je voelt. 

Gezonde voeding als sleutelelement.

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon kan bijgevolg beschouwd worden als een sleutelelement in het doorbreken van jouw winterdip. Sterker nog, een ongezonde levensstijl kan zelfs jouw vermoeidheid en energiedip sterker in de hand werken.

 

Heel wat voedingsmiddelen hebben een (bewezen) positieve invloed op ons immuunsysteem. Zo ondersteunen vitamine A, B6 en D de werking van jouw immuniteit. Een tekort aan deze vitaminen kan leiden tot vaker ziek worden en langer kampen met herfstkwaaltjes. Denk maar aan een verkoudheid die maar niet lijkt over te gaan. 

 

Een aangepast menu kan reeds je waarden op peil houden, zonder hiervoor extra supplementen in huis te moeten halen. Heel wat wintergroenten (zoals kolen) bevatten een hoog gehalte aan de nodige vitaminen. Daarnaast zijn seizoensgroenten mild voor jouw portemonnee!

 

Kies daarnaast voor voeding waarbij je energie op peil blijft. Sneller suikers zorgen ervoor dat je sneller in die energiedip terechtkomt. In combinatie met minder zonlicht kan dit een somber gevoel teweegbrengen. 

Het voedings- en leefstijltraject van Gym Tonic als jouw houvast!

Wist je dat Gym Tonic je kan ondersteunen in het opbouwen én behouden van een gezond en evenwichtig voedingspatroon? Ontdek het leefstijltraject van Gym Tonic en laat je extra ondersteunen tijdens deze herfstmaanden. Op een praktische, hands-on manier leer jij hoe je toewerkt naar een gezonde levensstijl en dit op een duurzame manier. Met veel praktische tips, tools & oefeningen leer je soms “vastgeroeste” gewoontes te herkennen en actief aan te pakken. Focus ligt hierbij op levensstijlbegeleiding en gedragsverandering. 


Interesse? Neem contact op met één van onze medewerkers en laat je begeleiden op vlak van voeding en levensstijl door onze voedingsdeskundige. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Fit & actief op vakantie: zo doe je dat!

De zomer staat voor de deur en dat betekent: tijd voor avontuur! Of je nu een dagje weg gaat, een vliegvakantie plant, of gewoon geniet van een festival of speeltuin, de zomer zit vol met afleiding van je normale (sport)routine.

Lees meer »

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?