Bereid je EFFECTief voor op je wintersportvakantie!

Knisperende sneeuw in de bergen, een warm skipak met de meest stijlvolle skibotten en de beste après-ski playlist op de radio. Dat kan alleen maar betekenen dat het wintersportseizoen aan de gang is!

 

Het aftellen naar jouw skivakantie kan weer beginnen. Maar hoe bereid je jouw lichaam voor op een actieve wintersportvakantie? Gym Tonic deelt graag haar beste tips voor een veilige, plezierige en effectieve wintersportervaring.

Fysieke voorbereiding: je gezondheid en welzijn op nummer 1!

Skiën en snowboarden zijn fysiek veeleisende activiteiten. Door voorafgaand aan je reis aan je algehele conditie te werken, kun je blessures voorkomen en je uithoudingsvermogen verbeteren, waardoor je langer op de piste kunt blijven en meer kunt genieten van je tijd op de berg. Klinkt als muziek in de oren?  

 

Net zoals voor andere sportieve doelstellingen, bereid je dus best jouw lichaam voor op de wintersport. Enkele maanden tot weken voor vertrek kan je jouw workout aanvullen met enkele sportspecifieke oefeningen om uithouding, core kracht en de mobiliteit van jouw lichaam te verbeteren. Of je kan natuurlijk in actie schieten als je niet of erg onregelmatig beweegt of aan sport doet!

Cardiovasculaire training

Zoals reeds kort even aangehaald, vormen skiën en snowboarden activiteiten die een intense inspanning vragen van jouw lichaam. Het versterken van jouw cardiovasculair systeem is bijgevolg dan ook aangewezen. Versterk hart en longen door cardioactiviteit op te nemen in jouw trainingsschema. Daag jezelf uit en probeer één van onze cardio lessen zoals de spinning of body combat. Of werk op interval met het programma “sprint 8” op de cardiotoestellen. 

Spierversterkende oefeningen

Voor een aangename ski- of snowboard-ervaring is het niet alleen belangrijk dat we conditie gewijs kunnen volhouden, maar ook dat onze spieren ons skelet voldoende kunnen beschermen tijdens de bewegingen. 

 

Versterk vooraf de spieren die je tijdens het skiën veel gebruikt, zoals je bovenbenen, billen, core en rug. 

 

Squats, lunges, planken en deadlifts zijn aangewezen oefeningen om deze spiergroepen te trainen. Weet je niet goed hoe je deze oefeningen correct moet uitvoeren, vraag hulp aan ons coachteam. Of kijk eens tussen de workouts die je terugvindt in onze app.

Flexibiliteit en mobiliteit

Naast cardio- en krachtoefeningen is het belangrijk om flexibiliteit- en mobiliteitstraining in je voorbereidend trainingsschema op te nemen. 

 

Flexibiliteitstraining helpt bij het vergroten van het bewegingsbereik in jouw gewrichten en spieren. Een groter bereik van beweging vermindert de kans op letsel omdat het lichaam beter in staat is om zich aan te passen aan verschillende bewegingen en posities zonder overmatige stress op bepaalde spieren of gewrichten. 

 

Eveneens helpt een goede flexibiliteit en mobiliteit bij het verminderen van algemene spierspanning. Gespannen spieren zijn vatbaarder voor letsel omdat ze minder elastisch zijn en meer kans hebben om te scheuren of overspannen te raken bij plotselinge bewegingen. Werken aan je flexibiliteit en mobiliteit om blessures te voorkomen, is dus de boodschap.

 

Tot slot helpt flexibiliteit- en mobiliteitstraining bij het identificeren en corrigeren van spieronevenwichtigheden. Spieren die te strak of te zwak zijn in verhouding tot andere spieren kunnen leiden tot overbelasting en blessures. Door deze disbalansen aan te pakken, kan de kans op letsel worden verminderd.

 

Dankzij dit type training werk je tevens aan een betere lichaamshouding. Verkorte spieren worden weer op lengte gebracht. Strakkere spieren worden dan weer ontspannen. Dit zorgt ervoor dat er minder belasting is op je lichaam. 

 

Samengevat draagt flexibiliteit en mobiliteitstraining bij aan een gezond en goed functionerend lichaam, waardoor het risico op blessures wordt verminderd tijdens fysieke activiteiten, zowel in het dagelijks leven als in sport. En dus ook tijdens jouw skivakantie!

Evenwicht en stabiliteit 

Skiën vereist een goede balans en stabiliteit. Voeg daarom evenwichtsoefeningen toe aan je training, ter verbetering van de stabiliteit, coördinatie en balans van het lichaam. Een beter evenwicht en coördinatie verminderen het risico op struikelen, vallen en andere ongelukken die tot blessures kunnen leiden.

 

Ook is het aangewezen om je buik- en rugspieren te versterken alvorens je op skivakantie vertrekt. Een sterke core is van essentieel belang voor het behoud van een gezond en sterk lichaam. Het helpt bij het handhaven van een goede lichaamshouding, waardoor rugpijn en andere klachten aanzienlijk minder worden. Zowel in het dagelijkse leven, als op de skilatten! Een goede corekracht leidt tot gevolg tot een betere ski-techniek!

 

Door jouw spieren rond de wervelkolom te versterken, wordt jouw ruggengraat rondom beter ondersteund en beschermd. De kans op rugletsels wordt hierdoor beperkt, én je staat stabieler op de latten.

 

Hoe sterker de centraal gelegen spieren van jouw lichaam, des te krachtiger én gecontroleerder jouw bewegingen worden. Verbeter jouw sportprestaties en geniet ten volle van jouw skivakantie!

Technische vaardigheden

Als je van plan bent om te skiën of snowboarden, is het belangrijk om je technische vaardigheden op te frissen of te verbeteren voordat je op de piste gaat. Dit kan onder meer het nemen van lessen of het oefenen van basisbewegingen omvatten, zoals bochten maken, remmen en het controleren van je snelheid. Dit kan aanvullend op jouw cardiovasculaire training, krachttraining en mobiliteitstraining

Veiligheid: verken de omgeving!

Een goede pre-ski voorbereiding omvat ook het controleren en onderhouden van je uitrusting, zoals ski’s, snowboards, bindingen, laarzen en helmen. Door ervoor te zorgen dat je uitrusting goed past en goed onderhouden is, verklein je het risico op ongelukken en letsel.

 

Het is ook belangrijk om jezelf vertrouwd te maken met de omgeving waarin je gaat skiën of snowboarden, inclusief de weersomstandigheden, de pistekaart en eventuele veiligheidsvoorschriften of -procedures. Door goed voorbereid te zijn, kun je beter omgaan met veranderende omstandigheden en onverwachte situaties op de berg.

Ochtendgymnastiek: het belang van een goede warm-up!

Start jouw dag ter plaatse met een korte opwarming. Net zoals bij een reguliere training hebben jouw spieren tijd nodig om op warmte te komen. Koude spieren zijn blessuregevoelig en kunnen ervoor zorgen dat je minder stabiel aan jouw skidag kan beginnen. 

Het belang van hydratatie, ook tijdens de wintersport!

Wintersport kan behoorlijk veeleisend zijn voor je lichaam, vooral als je op grote hoogte bent. Een goede voorbereiding omvat ook het zorgen voor je gezondheid en welzijn, zoals voldoende hydratatie, goede voeding en voldoende rust, zodat je optimaal kunt presteren en van je tijd op de berg kunt genieten.

 

Skiën is een fysiek veeleisende activiteit, mede door de koude temperaturen. Tijdens het skiën verlies je vocht door zweet, ademhaling en de koude droge lucht. Als je niet genoeg drinkt, kun je gemakkelijk uitgedroogd raken, wat kan leiden tot vermoeidheid, verminderde prestaties en zelfs gezondheidsproblemen.

Een goede hydratatie zorgt ervoor dat je spieren goed blijven functioneren. Uitdroging kan spierkrampen veroorzaken en je reactievermogen verminderen, wat je ski- en snowboard prestaties negatief kan beïnvloeden.

 

Daarnaast bevinden veel skigebieden zich op grote hoogte, waar de lucht dunner is. Dit kan leiden tot hoogteziekte, wat symptomen veroorzaakt zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Voldoende hydratatie kan helpen bij het voorkomen van hoogteziekte door het zuurstoftransport in je bloed te verbeteren.

Bescherm je huid door voldoende te drinken. De koude, droge lucht op grote hoogte kan je huid uitdrogen en irriteren. Hydratatie van binnenuit helpt je huid gezond te houden en kan symptomen zoals een droge huid en gebarsten lippen verminderen.

 

Tot slot is het belangrijk in je temperatuurregeling. Tijdens het skiën verlies je warmte via zweet, vooral als je meerdere lagen kleding draagt om warm te blijven. Voldoende hydratatie helpt je lichaamstemperatuur op peil te houden, wat essentieel is om onderkoeling te voorkomen.

 

Kortom, het drinken van voldoende water en andere hydraterende dranken tijdens je skivakantie is cruciaal voor je algehele welzijn, prestaties op de piste en het behoud van een goede gezondheid.

Jouw trainingsschema als leidraad voor een fijne skivakantie!

Heel wat redenen om goed voorbereid op vakantie te vertrekken. Ben je helemaal overtuigd? Heb je de motivatie, maar weet je niet goed waar te beginnen?

 

Gym Tonic ondersteunt graag haar leden in de aanloop naar de wintervakantie. Maak een afspraak met één van onze coaches, en breng in kaart waar jouw uitdaging ligt. Vertrek veilig op vakantie dankzij jouw aangepaste trainingsschema… en geniet des te meer van je wintersportvakantie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?