Van trage diesel naar snelle turbo

Hoe ondersteun je jouw lichaam tijdens jouw sportprestaties? 

Een eerst afspraak met de fitnesscoach is een feit. Jouw trainingsdoelen werden in een concreet trainingsplan vastgelegd. Je start vol goede moed en de juiste motivatie aan jouw persoonlijke trainingsprogramma. Met jouw doel voor ogen werk je de eerste trainingen met juiste energie en mindset af. Trots ben je! 

 

Enkele trainingen verder merk je dat jouw lichaam toch niet 100% mee wil. 

Je verliest (deels) jouw motivatie om door te zetten, en het trainingsplan gaat aan de kant. Herkenbaar verhaal voor je? 

Heb je het gevoel dat je nog niet het maximale haalt uit jouw sportprogramma? Ben je uitgeput na een training? Treedt de verzuring in je spieren snel op? 

Lees dan zeker verder om onze tips te ontdekken. 

 

Vooraleer we aan de slag gaan, is het interessant om even te kijken hoe de energievoorziening in ons lichaam werkt. 

 

Van prikkel naar (re)actie

Jouw lichaam heeft brandstoffen nodig om activiteiten te kunnen uitvoeren. Of het nu om een fysieke of mentale inspanning gaat. Bewegen kost nu eenmaal energie. 

 

Tijdens een inspanning gaat het lichaam selectief om met energievoorraden en energiesystemen. Welke energiebron wordt aangesproken, is afhankelijk van het type activiteit. 

 

Maar hoe werkt het nu in de spieren? 

Zowel in het bloed als in de spieren zijn direct inzetbare energiebronnen aanwezig. Je kan ze zien als de drijvende kracht achter de meeste lichaamsprocessen. De voorraad van deze direct inzetbare energiebronnen kan variëren. Na het eten bv. is de voorraad in je bloed en spieren hoger. Bij een inspanning zullen dus deze voorraden eerst worden ingezet, en niet onze vetreserves. Ook al willen we dit laatste maar al te graag.  

 

Het lichaam is in staat om vetten te verbranden maar het omzetten van vetzuren in bruikbare energie is een intensief proces. Om te vermijden dat onze spieren worden opgebrand, dienen we onze energie aan te vullen via voeding. 

 

Tijdens de vertering worden koolhydraten omgezet in glucose, vetten in vetzuren en glycerol én eiwitten in aminozuren. De energie die het lichaam nodig heeft, komt vrij door afbraak van deze stoffen. Dit noemt men de katabole reactie. 

Om veilig te kunnen sporten, dienen we dus zelf ons lichaam voor een deel van brandstoffen te voorzien. Hoe pakken we dit het beste aan?

Wat kan jij doen om het maximale te halen uit jouw training?

Alle energie komt van verbranding van glucose en vetzuren. Echter de verhouding waarin het lichaam vetzuren en glucose zal verbruiken, is afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Zo zal het lichaam meer zuurstof nodig hebben voor het verbranden van vetten dan voor koolhydraten. 

 

Wanneer we een training uitvoeren met lage intensiteit, is er geen (of minder) sprake van een zuurstoftekort. Het lichaam zal dan een groot aandeel van energie uit vetreserves kunnen halen. Gaan we naar hoge intensiteit training, komt het lichaam in de glucoseverbranding terecht. 

 

Om het evenwicht te bewaren tussen beide, en dus het maximale te halen uit jouw prestaties, is het aangewezen om een balans te houden tussen hoge en lage intensiteit trainingen. Combinatie van kracht- en cardiotraining is de boodschap.

Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding, zowel voor als na de training. 

Voorzie de spieren van voldoende brandstof om de training door te komen, zonder dat het aan jouw spierweefsel moet zitten. En zorg achteraf voor voldoende eiwitten op het spierherstel te bevorderen. 

 

Verdeling 40-30-30

Jouw gezonde en evenwichtige voeding zou 40% koolhydraten moeten bevatten, 30% eiwitten en 30% vetten om vet te verbranden. 

Wanneer je een actieve dag inplant, zet je meer in op koolhydraten. Beperk koolhydraten indien jouw dag weinig activiteit vraagt, of weinig tot geen sportieve inspanningen bevat.

 

Wil je graag vermageren? Dan is het belangrijk om niet alleen de vetverbranding optimaal te houden, maar ook te kijken naar je calorie-inname in vergelijking met je calorieverbruik. Bij een hoge intensiteit gaat je calorieverbruik naar omhoog. 

 

Hydratatie is key

Zorg dat je voor, tijdens en na jouw training je lichaam voldoende hydrateert. Tijdens het sporten verlies je heel wat vocht. Wist je dat ons lichaam voor 70% uit vocht bestaat? Dit reservoir op pijl houden is dus de boodschap. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam optimaal blijft functioneren De lichtste dehydratatie leidt tot enorme prestatieverlies:

Evelyne Coppens, sportvoedingsdeskundige bij Energy Lab, geeft een voorbeeld: “Voor een persoon van 70 kilogram geeft een vochtverlies van 1,4 liter (2% van het lichaamsgewicht; red.) aanleiding tot een daling van het aerobe vermogen (uithoudingsvermogen; red.) met 10%. De impact op het anaerobe vermogen (voor intensievere inspanningen; red.) is zelfs nog groter. Bij een tekort van 3 tot 5% krijg je een duidelijke afname van het duurvermogen en treedt er ook krachtverlies op.”

 

Probeer eens een sportwater. Hieraan zijn extra mineralen toegevoegd die we verliezen tijdens onze training. Zo breng je snel het verloren mineralengehalte terug op peil. 

 

En het is eens net even wat anders dan kraantjeswater. 

 

Vind de juiste motivator

Geen inspiratie? Gebrek aan motivatie? 

Laat je inspireren door jouw omgeving. Neem deel aan een groepssessie als jouw motivatie toch wat zoek is. Challenge een vriend of vriendin om samen aan een bewegingsdoel te werken. 

 

Jouw omgeving wil niet mee?

Gym Tonic is er voor je! Schrijf je bijvoorbeeld in voor onze BEACH BODY CHALLENGE en daag jezelf uit om 6 weken lang het beste uit jezelf te halen. Hou je inspanningen bij in onze Gym Tonic app. En motiveer elkaar om 6 weken het beste te geven. Heb je jezelf ingeschreven, dan maak je deel uit van onze community! En zal Gym Tonic er alles aan doen om jullie gemotiveerd te houden. 

Nood aan extra inspiratie? Maak een afspraak bij éen van onze trainers voor een persoonlijke check up of informeer naar de mogelijkheden inzake personal training.

Wil je meer weten? Wil je nog meer uit jouw sportprestaties halen? 

Download ons GRATIS ons e-book ‘van TRAGE DIESEL naar FORMULE 1 | 10 tips voor een EFFECTieve VETverbranding’ . Vul het formulier hieronder in & je ontvangt het e-book in je mailbox.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Fit & actief op vakantie: zo doe je dat!

De zomer staat voor de deur en dat betekent: tijd voor avontuur! Of je nu een dagje weg gaat, een vliegvakantie plant, of gewoon geniet van een festival of speeltuin, de zomer zit vol met afleiding van je normale (sport)routine.

Lees meer »

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?