Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter  voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

 

Maar wat zijn nu juist de signalen van overspanning en stress? En wat is het effect van beweging op onze mentale welzijn? Gym tonic vat het graag voor je samen. 

Lees verder en ontdek onze tips voor meer mentale rust in je dagelijkse routine.

 

Herken de signalen van mentale onrust.

Onrust kan een aanzienlijk negatieve invloed hebben op je algemene welzijn, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Vaak herkennen we de fysieke effecten wel, maar wordt de link met mentale weerbaarheid minder snel gelegd. 

 

Bij langdurige overspanning en overprikkeling kunnen we heel wat symptomen van stress gaan vertonen. Dit kan gaan van fysieke symptomen tot gedragsverandering maar ook meer cognitieve symptomen (met betrekking op gedachten en geheugen).

 

Wanneer we ons lichaam in een verhoogde alert modus plaatsen, kan dit leiden tot overspanning op onze spieren. Zo kunnen nek, rug en schouderklachten een indicatie zijn van overmatige stress. Verder kan langdurige overspanning dan weer leiden tot andere fysieke klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid.

. 

Ook onze immuniteit ondervindt hiervan de impact. We worden vatbaarder voor infecties en voelen ons sneller moe. Onrust kan interfereren met je vermogen om te slapen, waardoor je moeite hebt om kwalitatieve slaap te ervaren. Met een verminderde alertheid en opgebrand gevoel als gevolg. Een gezonde geest in een gezond lichaam, een motto om op één te zetten.`

 

Tevens kan voortdurende onrust een tol eisen van je emotionele welzijn. Neerslachtigheid, gebrek aan motivatie of gevoel van overweldiging betreffen welbekende symptomen van verhoogd stressniveau. We voelen ons slechter in ons vel, wat ook kan leiden tot het terugtrekken uit sociale activiteiten of zelfs extreme prikkelbaarheid. Het vermogen om te concentreren en te focussen wordt aanzienlijk minder, waardoor zelfs eenvoudige beslissingen nemen als een heuse taak aanvoelen. 

Zodoende kunnen we stellen dat stress en burn-out heel wat impact hebben op ons lichaam!

 

Als je regelmatig één of meer van deze symptomen ervaart, is het noodzakelijk om stress te verminderen en een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld lichaamsbeweging, meditatie, ademhalingsoefeningen, sociale steun, en het stellen van grenzen. Het is ook raadzaam om professionele hulp te zoeken als de stress ernstig is of langdurig aanhoudt.

Eerste hulp bij stress & burnout

Een eerste stap naar het actief aanpakken van stress en burn-out betreft het zoeken naar ontspanning van geest en lichaam. Ontdek wat je tot rust brengt en plan op vaste tijdstippen helende activiteiten in. Ontdek wat jou echt ontspant. En durf hieraan prioriteit te geven. 

 

Dat beweging goed voor je is, werd inmiddels aangetoond in vele studies. Het verhelpt heel wat fysieke klachten zoals hart- en vaatziekten maar ook verteringsproblematiek. Daarnaast kan het ook mentale klachten verlichten. Ontdek zelf de effecten van beweging in het voorkomen van stress & burn out! Elke stap telt.

 

Beweging kan een vorm van meditatie zijn. Het helpt om onze gedachten te kalmeren en ons te concentreren op het hier en nu. Of het nu gaat om een rustige wandeling in de natuur, een verkwikkende hardloopsessie of een ontspannende yogales, beweging stelt ons in staat om even te ontsnappen aan de dagelijkse stressoren en onze geest tot rust te brengen.

 

We kunnen dus gerust samenvatten dat beweging zorgt voor stressvermindering. 

 

Wanneer we bewegen, produceren onze hersenen endorfines, neurotransmitters die bekendstaan als “gelukshormonen”. Deze endorfines helpen stress te verminderen en zorgen voor een gevoel van welzijn en ontspanning. Door regelmatig te bewegen, kunnen we ons stressniveau beter onder controle houden en veerkrachtiger worden in het omgaan met stressvolle situaties. 

 

Het leven zit vol uitdagingen, en het vermogen om veerkrachtig te zijn, is essentieel voor onze geestelijke gezondheid in een wereld vol prikkels. Beweging kan ons helpen om veerkracht op te bouwen door ons zelfvertrouwen te vergroten, onze stemming te verbeteren en ons beter in staat te stellen om met stressvolle situaties om te gaan.

 

Tot slot gaan stress en slaapproblemen vaak hand in hand. Gelukkig kan regelmatige lichaamsbeweging helpen om de kwaliteit van onze slaap te verbeteren. Door ons lichaam fysiek uit te putten, kunnen we beter ontspannen en sneller in slaap vallen. Bovendien kan beweging helpen om de cyclus van negatieve gedachten te doorbreken die vaak tot slapeloosheid leiden. 

 

Het is echter belangrijk om beweging niet te zien als een “quick fix” voor stress en burn-out. Het moet een integraal onderdeel zijn van ons dagelijks leven en dus van een gezonde levensstijl, net zoals het eten van gezond voedsel en voldoende en kwalitatieve slaap. Door regelmatig te bewegen, kunnen we ons lichaam en geest sterker maken en beter bestand zijn en blijven tegen de uitdagingen die het leven ons biedt.

 

Voel je je overweldigd? Heb je een opgebrand gevoel? Denk dan aan de kracht van beweging. Stap naar buiten, strek je uit, en laat de helende kracht vande natuur en van lichaamsbeweging je helpen om stress te verminderen en burn-out op afstand te houden. 

 

Uiteindelijk is het beste medicijn voor onze geestelijke gezondheid vaak het meest eenvoudige: beweging.

Beweeg je naar mentale rust met onze pilates en yogalessen!

Pilates en yoga kunnen ook een uitstekende aanvulling zijn op je trainingsroutine. Neem deel aan één van onze lessen en ontdek daarbij zelf het ontspannende maar ook versterkende effect van deze workouts. 

 

Geen pilateskenner? Wij sommen graag kort even de voordelen op.

 

Pilates is een trainingsmethode die zich richt op het versterken van de spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van de algehele lichaamshouding. 

Er wordt voornamelijk gefocust op het versterken van de dieper gelegen spieren in buik, rug en bekken. Hierdoor bouw je aan een sterker en stabieler centrum van je lichaam. 

 

Door de nadruk te leggen op het versterken van de kernspieren en het bevorderen van een goede lichaamshouding, kan pilates helpen bij het verminderen van rug-, nek- en schouderklachten die worden veroorzaakt door een slechte houding. Niet alleen word je sterker van deze training. Ook wordt het lichaamsbewustzijn verbeterd dankzij gecontroleerde bewegingen die inzetten op balans en coördinatie.

 

De trainingsmethode wordt vaak gebruikt als onderdeel van revalidatieprogramma’s, omdat het helpt bij het versterken van spieren rondom gewrichten en het bevorderen van een gezonde bewegingspatroon, wat kan helpen bij het herstel na blessures.

 

Net als andere vormen van lichaamsbeweging kan ook pilates helpen om stress te verminderen door het vrijkomen van endorfines, en door focus te leggen op ademhaling en ontspanningstechnieken, dit alles op een rustig tempo.

Wil je graag je lichaam echt volledig tot rust brengen? 

Probeer dan één van onze yoga lessen. Detox je lichaam dankzij de vloeiende bewegingen van deze yogastijl. Daarnaast kan deze les een mediterend effect hebben, terwijl je werkt aan een mobieler en flexibeler lichaam. Elke laatste dinsdag en vrijdag van de maand kan je ook een introductie tot meditatie volgen.


Ben Je nog geen lid, maar kan je niet wachten om in beweging te komen bij Gym Tonic? Wil je je meer ontspannen voelen en minder ondervig zijn aan stress?

Neem contact met ons op zodat we een persoonlijke kennismaking met je kunnen plannen om te bekijken hoe we jou kunnen begeleiden naar een gezond, actief & meer ontspannen leven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?