Het belang van krachttraining
het gehele jaar door!

Vandaag is krachttraining aan zijn opmars begonnen. Sporters ontdekken gaandeweg de voordelen van dit type training en gaan er actief mee aan de slag. Krachttraining vormt steeds meer een vast onderdeel in een trainingsschema. Uitsluitend zwoegen tijdens een cardiosessie is verleden tijd.

Maar waarom is krachttraining juist zo belangrijk en welke effecten ervaren we hiervan? We zetten de belangrijkste voordelen voor je even op een rij.

Krachttraining, wat is het?

Krachttraining heeft als doel met behulp van gewichten (of (extra) weerstand), de fysieke kracht, de spiermassa of de spieruithouding te vergroten. Wil je een sterker lichaam, dan dien je krachttraining op te nemen in je bewegingsschema. 

 

 

Krachttraining vormt een essentieel onderdeel in de weg naar een sterk en krachtig lichaam. Door je spieren “extra” te belasten, krijgen deze het signaal dat er meer spierkracht nodig is. Waardoor jouw lichaam uitgedaagd wordt om meer spierweefsel te genereren.

 

 

Er kan gericht per spiergroep getraind worden, of gewerkt worden op een bepaald bewegingsdoel of het trainen van bepaalde bewegingen uit het dagelijkse leven. In dit laatste geval spreken we over functionele training. Bij functionele training trainen we geen geïsoleerde spieren, maar bewegingen. Functionele training is zeer waardevol bij bepaalde fysieke beroepen, revalidatie of voor sportspecifieke doelen zoals het lopen van een marathon.

Waarom is krachttraining nu net zo belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat vanaf het 30e levensjaar onze spiermassa geleidelijk afneemt. Gemiddeld zullen we 1% aan spierweefsel verliezen, indien we hierin zelf geen actie ondernemen. Kracht behouden is dus de boodschap.


Met het oog op een gezonde lichaamssamenstelling kunnen we de verloren spiermassa (gelukkig) heropbouwen dankzij krachttraining. Onze spieren bestaan uit verschillende spiervezels die op non-actief worden gezet, indien we deze niet gebruiken. Deze vezels worden doorheen de training opnieuw geactiveerd.


Een afname in spiermassa brengt een afname in spierkracht teweeg. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Zo kunnen er fysieke problemen ontstaan gaande van verkeerde houding tot coördinatiestoornissen.


Kortom, krachttraining is een must voor een gezond lichaam!

De voordelen van krachttraining

Het grootste voordeel werd reeds benoemd, namelijk een sterker lichaam. Maar wat zijn daarnaast nog de effecten van krachttraining?


Hogere verbranding 

Je lichaam krijgt een metabolismeboost dankzij het toevoegen van krachttraining aan je bewegingspatroon. Spieren verbranden meer energie dan andere weefsels. Doordat spieren doorheen de dag actief blijven, ontstaat er een hogere verbranding. Meer spierweefsel zorgt dus voor een hogere verbranding, ook in rust. Door krachtoefeningen toe te voegen aan je sportroutine zal je dus makkelijker je gewicht én lichaamssamenstelling optimaal houden.

 

Wist je trouwens dat je verbranding na een sessie krachttraining tot zelfs 72u verhoogd blijft. Dit in tegenstelling tot cardio-training. Je verbrandt tijdens cardio-training heel wat Kcal zolang je in beweging bent, maar van zodra je stopt, stopt je verbranding ook vrijwel meteen.


Verbeterde mentale gezondheid 

Tijdens het sporten komen er endorfines vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit geeft ons een opgewekt en blij gevoel. Stress wordt gereduceerd en ons brein wordt weerbaarder tegen prikkels van buitenaf. Daarnaast is gebleken dat de kwaliteit van je slaap na krachttraining toeneemt. Win-win voor je mentale gezondheid! 

 

Verbeterde cognitieve functies 

Tijdens krachttraining wordt er zuurstofrijk bloed doorheen het gehele lichaam gepompt. Hierdoor krijgen je hersenen een meer kwalitatieve bloedstroom toegevoerd dankzij de toename van zuurstof in het bloed tijdens de krachttraining. Het cognitief vermogen wordt op deze manier gestimuleerd. Recente onderzoeken tonen zelfs aan dat krachttraining bijdraagt tot het verlagen van de kans op Alzheimer en andere vormen van dementie. 

 

Daarnaast gaan we ons dankzij krachttraining energieker voelen. Zeg dag aan een moe en futloos gevoel. 

 

Minder kans op blessures 

Wist je tevens dat een sterker spierenstelsel ook heel wat blessures kan vermijden? Door krachtoefeningen te doen, zal het lichaam sterker worden en zullen je spieren je beschermen en je gewrichten ontlasten. 

 

Je hormonen zullen beter in balans komen en je beenderstelsel zal het positief EFFECT van krachttraining ondervinden. Het risico op en de gevolgen van osteoporose neemt af. Het spierstelsel in samenwerking met je vetreserves biedt jouw eerste bescherming bij vallen. Bij weinig spieren is de kans op breuken of andere kwetsuren groter. Een beschermlaag die op te bouwen is met behulp van krachttraining. 

 

Tevens train je de conditie van je hart doordat je bloeddruk zal verlagen. De kans op hart- en vaatziekten daalt daardoor aanzienlijk. 

 

Toename zelfvertrouwen 

Niet alleen een sterker lichaam maar ook een getoned lichaam bereik je met krachttraining. Wanneer je lichaam strakker aanvoelt, voel je je al snel beter in je vel. Meer zelfvertrouwen resulteert in een beter zelfbeeld.

Waar let je op? Enkele tips bij krachttraining.

Overtuigd? Mooi zo. Maar hoe begin je hier nu aan?

We geven je enkele tips om mee van start te gaan.

 

1. Stel je persoonlijke trainingsdoelen op.

Wat wil je bereiken? Wat zijn jouw hindernissen? Maak een beeld van jouw sterktes en zwaktes. Stel niet enkel een einddoel op maar ook tussendoelen. Maak het realistisch en haalbaar. Zo vermijd je dat je motivatie een deuk krijgt.

 

2. Laat je ondersteunen door experten in het gebied.

Maak een afspraak met een coach om op basis van jouw bewegingsdoelen een trainingsschema op te stellen. Zo vermijd je dat je gaat overtrainen en blessures

oploopt. Een schema biedt je houvast en structuur indien je een optimaal resultaat wenst te bereiken. Bepaal de volgorde van de oefeningen, het aantal herhalingen en het aantal trainingsmomenten per week. Let ook op een correcte uitvoering.

 

3. Train meerdere keren per week voor spiergroei. 

Bij elke training, dus ook bij krachttraining, prikkel je je lichaam om zich aan te passen en sterker te worden. Dit effect bereikt in de uren en dagen na je training een

hoogtepunt en neemt daarna terug af. Laat je teveel tijd tussen 2 trainingen, dan gaat het effect van je training verloren.

 

4. Neem voldoende rustmomenten!

Spierherstel wordt bevorderd in een periode van rust. Hierdoor worden ze krachtiger. Wanneer je in jouw trainingsschema rekening houdt met deze rustperiodes, kan je

jouw resultaten maximaliseren. Wissel telkens af van spiergroep waardoor je toch meerdere dagen per week aan krachttraining kan doen.

 

5. Meten is weten: hou je resultaten bij!

Gebruik de Gym Tonic app om je trainingsresultaten bij te houden en op te volgen. In het onderdeel ‘progressie’ van onze Gym Tonic leden app kan je bovendien de gezondheid & (dis)balans van je spieren bekijken en opvolgen.

Overtuigd van het nut én de meerwaarde van krachttraining, maar nog op zoek naar extra ondersteuning?

Wij helpen je graag verder. Neem zeker contact met ons op.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?