Een gezonde levensstijl,
hoe bereiken we dit? 

Een gezonde levensstijl is zoveel meer dan enkel bewegen. Wie er enkel een strak sportschema op nahoudt, zal snel merken dat een lichaam veel meer nodig heeft om in balans te blijven. Dit zowel op fysiek als mentaal vlak.

 

Zowel interne als externe elementen spelen in op ons welbevinden. Wanneer we de verschillende puzzelstukken met elkaar verbinden, zal ons lichaam zich vitaler en energieker voelen.  En kan er gesproken worden van een gezonde levensstijl.

Gezondheid onder de loep

Gezondheid houdt de mens reeds jaar en dag bezig. Maar wat kan als “gezond” beschouwd worden en wat niet?  En hoe kunnen we onze gezondheid positief beïnvloeden? 

 

Enkele vragen die we kunnen stellen als we dit topic van dichtbij wensen te bekijken. 

 

Wanneer we gezondheid intypen in een zoekmachine vinden we uiteenlopende definities terug. Kort samengevat, gaat het om de toestand van volledig fysiek, mentaal en sociaal welbevinden (WHO, 1948). Echter is de gezondheidstoestand van de mens onderhevig aan verschillende interne en externe factoren.

 

Niet elk van deze elementen hebben we dus zelf in handen. Doch zijn er heel wat zaken die je zelf kan doen om gezond te zijn, te worden én te blijven. 

 

In deze blog nemen we de factoren levensstijl en omgeving als focus. Met oog op zelf zoveel mogelijk EFFECT teweeg te brengen op de eigen gezondheid en dus zo goed mogelijk ownership te nemen over je eigen gezondheid.

Een gezonde levensstijl; wat is het?

Een gezonde levensstijl begint en eindigt vaak bij onszelf. Heel wat aandoeningen, zoals obesitas, diabetes en burnout, ontstaan tengevolge een ongezonde manier van leven.

 

Levensstijl wordt gedefinieerd door Health Concept als “elk gedrag gesteld in relatie tot gezondheid”. 

 

Indien we als levend wezen inzetten op gedrag waarbij onze gezondheid bevorderd wordt, zal onze levenskwaliteit toenemen en zullen we op een meer waardevolle manier kunnen deel uitmaken van onze samenleving.

 

Wanneer er wordt gesproken over de levensstijl als gezondheidsdeterminant, worden volgende punten aangehaald: voldoende beweging; geen alcohol of nicotine; gezonde & gevarieerde voeding én voldoende ontspanning.

 

Doch begint een gezonde levensstijl niet uitsluitend bij onszelf. Het is belangrijk om juist gedrag te identificeren en stimuleren bij elk individu. 

Nieuw gedrag aanleren begint reeds van jonge leeftijd. Opvoeding en onderwijs vormen dan ook belangrijke scharnieren in de gehele machine. 

 

Indien de samenleving inzet op interventies gericht op levensverandering kan men samen de levenskwaliteit veranderen. Dit heeft niet alleen invloed op de gezondheidsstatus van dat ene individu, maar ook op deze van de gehele bevolking. 

 

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven stelt zelfs dat de identificatie van ongezond gedrag en het aanbieden van een gezond alternatief dé succesfactor vormen tot gedragsverandering en dus een gezonde levensstijl.We noemen dit in de psychologie ook wel ‘nudging’ of met andere woorden, aanzetten tot gezonder gedrag en gezondere gewoontjes?

 

Inzicht verkrijgen in elementen die ongezond gedrag uitlokken, vormt het belangrijkste sleutelelement om de doelgroep te bereiken waarin je gedrag wenst te veranderen. Erken vooreerst jouw valkuilen, om vervolgens alternatieven te zoeken die werken voor jou als individu. Laat je begeleiden door een expert op het vlak van gezondheid en levensstijl.

Omgevingsfactoren als gezondheidsdeterminant

Naast levensstijl vormt omgeving ook een belangrijke beïnvloeder. Dit kan zowel op direct als indirecte wijze een impact hebben op de gezondheid van een individu. Denk maar aan bepaalde directe elementen zoals fijn stof of geluidsoverlast. Niets zo vervelend als bouwwerken bij de buren om 7u ‘s morgens, net als jij wil uitslapen.

 

Indirect kan de kostprijs van gezonde voeding een rem zijn voor een gezonde levensstijl.Vaak houdt het financiële element ons tegen in het maken van een gezonde keuze. 

 

Omgevingsgericht werken vormt de boodschap van vele gezondheidsorganisaties. Draag jouw steentje bij waar kan. Een gezond milieu heeft een indirecte impact op onze gezondheid. 

Gedragsverandering stimuleren, en volhouden. 

Hoe pak je dit aan?

Klinkt vanzelfsprekend? Doch is het menselijk om in vastgeroeste patronen te hervallen. 

 

Gym Tonic geeft je alvast enkele tips om een verandering in jouw gedrag teweeg te brengen om een gezonde levensstijl vol te houden. Lees snel verder wat jij kan doen!

 

Allereerst: bepaal jouw valkuilen. Verkrijg inzicht in jouw gedragspatronen door een dagboek bij te houden. Breng alles in kaart en verklaar waarom bepaalde patronen zich voordoen in jouw routine. Een eerste stap naar een gezonde levensstijl is bewustwording. Heb je daar voldoende inzicht in verkregen? Zet dan de volgende stap. 

 

Bepaal vervolgens welk gedrag je graag zou aanpakken. Concreet wil dit zeggen, stel jezelf haalbare en meetbare doelen op. Schrijf deze neer als afspraak met jezelf. Gebruik dit als houvast om bij terug te blikken bij motivatie-arme momenten. Ben je visueel aangelegd? Maak een mindmap waarin je je doelstellingen onderverdeeld in kleine stappen. Hier ga je te werk met korte, krachtige kernwoorden om het zo concreet mogelijk te maken. 

Vervolgens is het tijd om het gedrag EFFECTief aan te pakken. Kies een aanpak die aansluit bij jouw doelen en jouw persoonlijkheid. Schrijf jouw technieken zo concreet mogelijk neer. Ook dit zal ervoor zorgen dat je langer zal volhouden. Zie het als een geschreven contract met jouw gezondheid. Laat je begeleiden en adviseren door een expert; zoals een Gym Tonic trainer of coach.

 

Een voorbeeld om meer water te drinken zou kunnen zijn dat je een hervulbare drinkbus met smaakfilter aankoopt, als je zo iemand bent die water maar niets vindt. Schrijf voor jezelf neer hoeveel keer per dag je deze drinkbus wenst te vullen. 

 

Slechts drie stappen om jouw levensstijl aan te pakken, met oog op een betere gezondheid. Hieronder volgen enkele concrete tips die kunnen helpen om te evolueren naar die gezonde levensstijl waar jouw lichaam nood aan heeft. 

 

Voldoende beweging

Het leven is bewegen en bewegen is het leven! Stel jezelf concrete & haalbare beweegdoelen op. Plan deze momenten in jouw agenda in. Zorg voor routine en structuur. Het duurt gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Hou je aan jouw planning! Je zal merken dat het na een aantal weken al helemaal niet meer zo een opgave is om beweging in je drukke agenda te houden. 

 

 

Voldoende ontspanning voor balans

 

Zorg voor voldoende ontspanning. Plan niet enkel een rustdag in jouw sportschema in, maar trek deze lijn door naar werkvlak en het huishouden. 

Cijfers tonen aan dat steeds meer mensen kampen met burn-out symptomen door gebrek aan mentale rust. Volgens de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor 2019 geeft 13,6% van de medewerkers aan dit te ervaren. In 2004 ging het om 10,2%. Dit cijfer blijft toenemen omdat we als individu vaak rust en ontspanning snel de zijlijn inschuiven. 

 

Respecteer jouw rustmomenten zodat je gaandeweg niet de controle verliest en mogelijks langere tijd buiten strijd bent. 

 

Bepaal voor jezelf waar jij energie uithaalt tijdens deze rustmomenten. Het motto luidt dan ook “een gezonde geest in een gezond lichaam”.  

 

Gezonde & gevarieerde voeding om te streven naar dat gezonde gewicht 

Vaak ontbreken we doorheen de week aan tijd om evenwichtig en gezond te koken. 

Een goede planning zorgt ervoor dat op drukke werkdagen hier minder aandacht aan moeten steken. Zondagmiddag geen plannen? Kook even wat meer en bewaar extra hoeveelheden in kleinere porties in de frigo of diepvries.

 

Plan je maaltijden en haal uitsluitende de nodige ingrediënten in huis. Zo vermijd je dat er voeding in de vuilinisbak belandt en voorkom je ook dat je slecht eet. Wat je niet in huis hebt, kan je niet opeten!

Maak gebruik van online boodschappen diensten of bestel eens een maaltijdbox.

Wil je graag nog meer weten? Wil je nog meer houvast om op een EFFECTieve en duurzame manier je gedrag te veranderen? Klik snel de Gym Tonic leden app open voor een volledige inspiratievideo omtrent gedragsverandering met focus op een gezond gewicht.

 

Heb je onze app nog niet? Download hier het stappenplan en ontdek de talrijke handigheden van onze Gym Tonic Leden app.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?