Sportbeha’s zijn inmiddels terug te vinden in allerlei kleuren en modellen. Modemerken spelen in op de casual look en brengen steeds meer ook een eigen sportlijn uit. Doch is het belangrijk om te kiezen voor comfort en steun boven stijl. Laat je goed adviseren. Ga liefst naar een (sport)speciaalzaak of een gespecialiseerde lingeriewinkel.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types beha’s. Zo heb je de compressiebeha, een beha in 1 geheel zonder toegevoegde steunelementen. Deze zal door compressiedruk jouw borsten op zijn plek houden. Heb je een wat grotere cupmaat of doe je vaak aan high-impact workouts (workouts waarbij je springt en/of loopt), dan is het tweede type meer aangewezen voor je. Het gaat om een sportbeha waar afzonderlijke, ondersteunde compartimenten zijn voor elke borst. Dit noemt men ook de ingekapselde beha.
Heb je beslist welk type beha je nodig hebt? Dan komt het paswerk. Misschien even een zoektocht, maar je borsten zullen je dankbaar zijn tijdens de komende trainingssessies.
Pas meerdere modellen en voel aan waar de druk van de sportbeha op jouw lichaam terecht komt. Ieder lichaam is anders.
Een goede sportbeha heeft drie ondersteunende elementen: de horizontale band, de verstevigde schouderbandjes en mooi omsloten cups.
Wanneer je jouw beha past, zorg in eerste instantie dat de horizontale band het beste aansluit bij jouw maat. Hier haalt het borstweefsel immers het meeste steun uit. Als de band te los zal zitten, dan zal deze verschuiven en je borsten niet meer ondersteunen.
Ook een te strakke band zal alle comfort wegnemen. Kan je nog 2 vingers onder de band steken? Dan zit de omtrek alvast juist.
TIP // Strek in de paskamer jouw armen even uit boven het hoofd. Blijft de beha zitten? Dan is de omtrekmaat goed!
De schouderbandjes van een sportbeha gaan je het meeste comfort geven als ze breed en van een zacht materiaal gemaakt zijn. Zo snijden ze niet in jouw schouders en vermijd je klachten aan de nek. Vertrouw je de ondersteuning van de horizontale band niet? Wil je toch nog wat extra steun van de schouderbandjes? Kijk dan even naar een model met gekruiste rugbandjes.
Misschien wat meer voor de hand liggend, maar ook de cupmaat dient gepast te zijn. Zorg voor een mooi aanpassend model. Wanneer er opening is aan de zijkant of bovenkant, verlies je een deel van de ondersteuning die de beha je zou moeten bieden. Kies ook voor een model dat niet te diep uitgesneden is. Zo blijft bij een opwaartse beweging alles mooi op zijn plek.
WIST JE DAT jouw borsten heel wat extra afstand afleggen tijdens een loopsessie of groepsles? Zo legt de vrouwelijke borst tijdens een marathon ten gevolge van de op-en neerwaartse beweging een gemiddelde van 6 km af? (Runnerslab, 2021).
Toch maar investeren in die sportbeha dan?