Het belang van een goede sportbeha. 

Voor de sportende dames onder ons klinkt dit vast wel bekend in de oren: 


je schrijft je vol goede moed in voor een (high impact) cardioles en je zit de gehele les te frullen aan jouw beha omdat deze niet de nodige ondersteuning biedt. 


Je bent afgeleid en je mist al snel de essentie van jouw training. Of je voelt je niet goed in je vel met de sportkledij die je draagt en je schrijft je dan uiteindelijk toch maar uit. 


Herkenbare situatie?

De juiste sportkledij kan reeds de eerste stap zijn naar een EFFECTieve en vooral zorgeloze training met dito resultaat. Maar waar dien je juist op te letten?

 

Gym Tonic vat het even samen voor je. Lees snel onze blog verder voor meer tips voor het vinden van de juist sportbeha. 

De elasticiteit van onze huid

Wat is juist een goede sportbeha? Wat doet het in vergelijking met een reguliere beha? En waarom is het zo belangrijk dat we tijdens het sporten toch die aangepaste sportbeha aantrekken? 

 

De borst bestaat uit huid, ligamenten, vet- en klierweefsel en (in minder mate) spierweefsel. Wanneer we sporten zonder aangepaste beha, wordt de elasticiteit van ons grootste orgaan, nl. de huid, op de proef gesteld. Schokken worden niet opgevangen waardoor de huid rondom de borst heel wat beweging dient te ondergaan. Tevens is de huid rondom gezicht, hals & decolleté het fijnst, en dus het fragielst. Onze huid heeft een zekere weerbaarheid tegen deze bewegingen, ook wel huidelasticiteit genoemd.

 

Echter is de elasticiteit van de huid jammer genoeg niet onuitputbaar. Wanneer de huid te lang wordt uitgerekt, kan dit onomkeerbare schade toebrengen. 

 

Naarmate je ouder wordt, zal er door het lichaam ook steeds minder collageen- en elastinevezels geproduceerd worden. Deze vezels zorgen ervoor dat onze natuurlijke elasticiteit behouden blijft. Wanneer deze productie verlaagt, zal dit resulteren in een afname van elastisch weefsel. Nog een extra reden om zeker te zorgen voor een aangepaste sportbeha.

 

Heb je zelf kleine borsten? Ook en zelfs dan is een aangepaste sportbeha een must!

De voordelen van een sportbeha samengevat

De grootste klacht die door vrouwen gegeven wordt, betreft nek-, schouder- en rugklachten. Bij het uitvoeren van sportbewegingen ontstaan op- en neerwaartse bewegingen van de borst. Dit kan de spieren aan de nek gaan overbelasten bij onvoldoende ondersteuning. Een goed ondersteunende sportbeha zorgt ervoor dat rondomliggende spierweefsels niet moeten compenseren voor de beweging van de borsten. 

 

Daarnaast, indien we onvoldoende ondersteuning voelen, zullen we geneigd zijn om onze beweging te gaan aanpassen om zo weinig mogelijk ongemak te ondervinden. Dit kan op zijn beurt weer resulteren in ongemak zoals spierpijn, ten gevolge van een minder gunstige houding of beweging.

 

Investeren in een gepaste sportbeha ondersteunt niet alleen de conditie van je huidcellen maar verbetert ook jouw sportprestaties. Win-win toch? 

 

Tot slot zorgt een sportbeha voor voldoende ventilatie dankzij de vernieuwde ademende technologieën. Zo blijf je irritatievrij doorheen je gehele training. 

Waar dien je op te letten in het pashokje? 

Sportbeha’s zijn inmiddels terug te vinden in allerlei kleuren en modellen. Modemerken spelen in op de casual look en brengen steeds meer ook een eigen sportlijn uit. Doch is het belangrijk om te kiezen voor comfort en steun boven stijl. Laat je goed adviseren. Ga liefst naar een (sport)speciaalzaak of een gespecialiseerde lingeriewinkel.

 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types beha’s. Zo heb je de compressiebeha, een beha in 1 geheel zonder toegevoegde steunelementen. Deze zal door compressiedruk jouw borsten op zijn plek houden. Heb je een wat grotere cupmaat of doe je vaak aan high-impact workouts (workouts waarbij je springt en/of loopt), dan is het tweede type meer aangewezen voor je. Het gaat om een sportbeha waar afzonderlijke, ondersteunde compartimenten zijn voor elke borst. Dit noemt men ook de ingekapselde beha.

 

Heb je beslist welk type beha je nodig hebt? Dan komt het paswerk. Misschien even een zoektocht, maar je borsten zullen je dankbaar zijn tijdens de komende trainingssessies. 

Pas meerdere modellen en voel aan waar de druk van de sportbeha op jouw lichaam terecht komt. Ieder lichaam is anders. 

 

Een goede sportbeha heeft drie ondersteunende elementen: de horizontale band, de verstevigde schouderbandjes en mooi omsloten cups. 

 

Wanneer je jouw beha past, zorg in eerste instantie dat de horizontale band het beste aansluit bij jouw maat. Hier haalt het borstweefsel immers het meeste steun uit. Als de band te los zal zitten, dan zal deze verschuiven en je borsten niet meer ondersteunen. 

Ook een te strakke band zal alle comfort wegnemen. Kan je nog 2 vingers onder de band steken? Dan zit de omtrek alvast juist.

 

TIP // Strek in de paskamer jouw armen even uit boven het hoofd. Blijft de beha zitten? Dan is de omtrekmaat goed!

 

De schouderbandjes van een sportbeha gaan je het meeste comfort geven als ze breed en van een zacht materiaal gemaakt zijn. Zo snijden ze niet in jouw schouders en vermijd je klachten aan de nek. Vertrouw je de ondersteuning van de horizontale band niet? Wil je toch nog wat extra steun van de schouderbandjes? Kijk dan even naar een model met gekruiste rugbandjes. 

 

Misschien wat meer voor de hand liggend, maar ook de cupmaat dient gepast te zijn. Zorg voor een mooi aanpassend model. Wanneer er opening is aan de zijkant of bovenkant, verlies je een deel van de ondersteuning die de beha je zou moeten bieden. Kies ook voor een model dat niet te diep uitgesneden is. Zo blijft bij een opwaartse beweging alles mooi op zijn plek. 

 

WIST JE DAT jouw borsten heel wat extra afstand afleggen tijdens een loopsessie of groepsles? Zo legt de vrouwelijke borst tijdens een marathon ten gevolge van de op-en neerwaartse beweging een gemiddelde van 6 km af? (Runnerslab, 2021). 

 

Toch maar investeren in die sportbeha dan? 

De toptip van Gym Tonic: bereid jouw training voor

Niet alleen is het vinden van een juiste sportbeha de eerste stap naar een aangename training. Ook wat je meeneemt naar de gym kan jouw motivatie doorheen jouw sportsessie beïnvloeden. Niets zo vervelend als een drinkbus of een haarelastiek vergeten. 


Wil jij graag voorbereid aan jouw training of groepsles beginnen? Bekijk de inspiratievideo over wat je juist in jouw sporttas moet steken. Bezielster & eigenaar van Gym  Tonic Ann Van den Rijn deelt haar tips en ervaring voor een maximaal EFFECT in deze video.


Ontdek alle inspiratie video’s via de app. Hulp nodig bij het installeren van de app? Klik even door naar het stappenplan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?