Van goed voornemen naar nieuw gedrag

1 januari 2023, het frisse gevoel van dat nieuwe jaar.


Voor sommigen een houvast om huidige gewoontes aan te scherpen, voor anderen dan weer dé moment om iets volledig nieuw te proberen. Het nieuwe jaar geeft ons het gevoel dat alles opnieuw kan. Die nieuwe, schone lei.. een cliché maar ook een houvast. 


Maak ook jij elk jaar traditiegetrouw een lijstje met goede voornemens? Dan weet je dat eentje verzinnen niet zo moeilijk is, maar het volhouden heel wat meer van je vraagt. Hoe komt dit? En waarom hebben we toch nood om deze elke jaar neer te schrijven? 


Gym Tonic vat de psychologie achter de goede voornemens voor je samen. Waarom maken we ze? En wat kunnen we doen om deze verder te zetten dan enkel tijdens die eerste maand?

Een goed voornemen, de weg naar een gewoonte?

Het maken van goede voornemens blijkt een traditie van oudsher te zijn. Wanneer we door geschiedenisboeken bladeren, merken we dat reeds 4000 jaar geleden de mensheid nood had aan een dergelijke houvast. Zo maakten de Babyloniërs beloften aan het begin van het jaar aan hun Goden. Dit ter bevordering van een goede oogst of jacht.


Doorheen de jaren maakten die beloften van de gemeenschap een transformatie naar de gekende goede voornemens op individueel niveau. Met onze goede voornemens willen we ons doelstellingen vooropstellen en onszelf motiveren om het beter of anders te doen. 

Of het nu om carrière of gezondheid gaat, vol goede moed beloven we onszelf het komende jaar verandering en groei! Doch blijkt uit onderzoek dat slechts 8% onder ons deze voornemens daadwerkelijk volhoudt. Verrassend? Toch niet. 


Een goed voornemen houdt verandering van gedrag in. Echter zijn vele gedragingen vaak vastgeroest in een routine of patroon. Wanneer we een nieuwe gewoonte willen aanleren, moeten we ons brein iets anders aanleren dan wat reeds voorgeprogrammeerd is. 


Wat is nu juist een gewoonte? We spreken van een gewoonte wanneer gedrag regelmatig vertoond wordt zonder al te veel nadenken. Dit is in feite een handeling waar we energie op kunnen besparen. Denkwerk wordt gereduceerd als we iets routineus kunnen doen. Denk maar aan kleine handelingen zoals het bed opmaken na opstaan, je tanden poetsen voor het slapengaan of de hond buiten laten. Ons brein houdt van dergelijke handelingen en zal vaak de gemakkelijkste weg kiezen, namelijk de weg dat ons het minste weerstand biedt. 


Onderzoeken tonen aan dat het aanleren van nieuw gedrag gemiddeld 66 dagen in beslag neemt. Om die reden is de begeleiding bij Gym Tonic in de eerste 8 weken intensiever net om jou te helpen om nieuw gedrag te activeren & te verankeren. Je traint dus niet enkel je lichaam, maar ook je brein!


In de startfase van de Gym Tonic Experience Journey, begeleiden wij jou om het sporten & gezonder lever te integreren in je dagelijkse leven. We willen je een houvast geven om regelmaat en routine op te bouwen. Dankzij een nieuwe routine zal je de effecten van je nieuwe gedrag voelen en in een latere fase ook zien.


Een nieuwe gewoonte vraagt om consequentie en doorzetting omdat we hier heel wat meer over moeten nadenken. Dit verklaart waarom na de tweede week heel wat goede voornemens de prullenbak ingaan. 


Hoe kunnen we toch onze goede voornemens in januari omzetten naar permanente goede voornemens? Lees verder en ontdek onze tips. 

Jouw goede voornemens duurzaam maken!

Nu we weten dat het maken van een gewoonte het sleutelelement is tot volhouden, kunnen we aan de slag!

 

Een eerste tip die we je graag meegeven, is het zo concreet mogelijk maken van jouw doelstelling. Hoe duidelijker je jouw doel formuleert, hoe groter de kans dat je deze zal volhouden. Wat, wanneer, waar, hoe & hoeveel? Maak de belofte zo specifiek en meetbaar mogelijk. 

 

Overval je brein niet met een hele lijst aan voornemens die niet bij jou als persoon passen. Een doelstelling die niet haalbaar is, is meestal valkuil nummer 1. Wat wil je écht veranderen? En waar haal je voordeel uit? Laat je niet verleiden door jouw omgeving. 

 

Werk met een moodboard. Ga creatief aan de slag met magazines of maak een digitale versie. Kies wat bij jou past. Visualisatie houdt onze verbeelding actief. Wanneer het even wat moeilijker gaat, werkt het moodboard als reminder waarom je bepaald gedrag wenst te veranderen. Het kan je helpen om de reeds afgelegde weg te appreciëren. 

 

Neem tijd voor het opstellen van jouw voornemens, maak ze niet te groot en behandel één gewoonte per keer. Elke gewoonte heeft een andere manier van aanpak nodig. Iets dat je wil afleren, kan je best in één keer veranderen (vb. stoppen met roken) om verleiding te beperken. Een nieuwe gewoonte aanleren, werkt dan weer het beste stap voor stap. 

 

Daarnaast zijn er heel wat hulpmiddelen en tools om jouw voornemens zichtbaar te volgen. Is meer bewegen en een sportroutine opbouwen, één van jouw goede voornemens? Dan kan de Gym Tonic app je ondersteunen in het behalen van jouw doelen. Spreek één van onze medewerkers aan om zo het maximale uit de app te halen en jouw resultaten te bevorderen. Meten is weten, en werkt motiverend!

 

Beloon jezelf! Niets zo motiverend als jouw harde werk erkennen. Erken dan ook elk succes. Elke stap is eentje richting het opbouwen van een gewoonte. Succesen moet je vieren.

 

Belonen is fijn, doch moeten we ook denken aan onze mindere dagen. Deze zullen er zijn. Bedenk op voorhand een plan B voor wanneer het even wat minder gaat. Iets is nog steeds beter dan niets. Zo behoud je jouw routine en zal je jouw gewoonte niet zomaar weer afbreken. Wat helpt jou om een mindere dag te doorbreken? Wees voorbereid. 

De juiste partner aan jouw zijde.

Je hoeft het niet alleen te doen! Omgeving en omstandigheden hebben vaak de grootste invloed op ons brein. Dit kan zowel in de positieve als in de negatieve zin het aanleren van een gewoonte beïnvloeden. 

 

Hoe graag we het vaak zelf willen doen, kan het aangewezen zijn om sociale steun in jouw voornemens te betrekken. Jouw omgeving roept bij jezelf immers gedrag op. 

Dit kunnen we niet altijd sturen en gebeurt meestal onbewust. 

 

Wanneer we een gedragshandeling willen veranderen, kan het helpen om de juiste partner achter je te hebben staan. Praat over jouw doelstellingen met familie & vrienden. Een doelstelling hardop formuleren tegen externen zal ons brein opnieuw prikkelen om te willen volhouden. 

 

Daarnaast is het niet altijd evident om een goed voornemen te concretiseren. Dit omdat we niet altijd over de juiste kennis of middelen beschikken. Investeer in jezelf en zoek een partner die bij je past. Bepaal voor elk van jouw goede voornemens wat je zelf kan doen en wie je hierbij kan helpen. 

 

Stelde jij bij de jaarwissel jouw gezondheid voorop? Wil jij graag verandering brengen op gebied van beweging & levensstijl, maar weet je niet waar te starten? 

 

Ontdek hoe Gym Tonic jou kan ondersteunen en begeleiden in jouw beweegdoelen.Hoe wij jou kunnen helpen om goede voornemens écht tastbaar te maken. En hoe we samen zorgen dat je de effecten van je inspanningen & nieuwe gedrag merkt op je fysieke, mentale en sociale gezondheid.

 

Neem contact & kom eens langs om de totaalaanpak van Gym Tonic te ervaren. Welkom!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Beweging als medicijn tegen stress & burn out

In het haastige, drukke leven van vandaag lopen we snel de voeten van onder ons lijf om de balans te vinden tussen werk, gezin en vrije tijd. De vele prikkels kunnen daardoor echter voor heel wat mentale onrust zorgen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid is het van belang om ‘stressverlagende activiteiten’ in de dagelijkse routine op te nemen. Ook onze mentale weerbaarheid krijgt hierdoor een boost.

Lees meer »

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?