Meten = weten!

Waarom het opvolgen van je lichaamssamenstelling belangrijk is.

Een gezondheidsevaluatie in een tijd van digitalisering en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek brengt heel wat nieuwe terminologie met zich mee. Lichaamssamenstelling, gewichtsberekening en BMI, zijn het synoniemen?

 

Wat meten we nu het best en hoe pakken we dit aan? En vooral: hoe interpreteren we de meting én welke conclusie of actie trekken we eruit?

Ontdek het antwoord op deze vragen in onze blog van de maand. 

De terminologie uitgelegd: wat is jouw lichaamssamenstelling?

We starten bij het begin. Wat betekent juist de term lichaamssamenstelling en hoe meten we dit correct? 

 

Dat ons lichaam opgebouwd is uit heel wat elementen, weten we inmiddels. Doch wordt te vaak de focus gelegd op uitsluitend het gewicht in verhouding tot onze lengte. 

 

Het begrip Body Mass Index klinkt je wellicht bekend in de oren. Bij het berekenen van onze BMI wordt er rekening gehouden met slechts twee parameters, namelijk lengte en gewicht. Het geeft louter een inschatting van de gezondheid van jouw lichaam in verhouding tot de samenleving en dus de doorsnee burger. Echter de individuele spier- en vetmassa wordt met deze berekening niet in rekening genomen.


Om een nauwkeurig beeld te krijgen van onze gezondheid hebben we heel wat meer informatie nodig. Een analyse van de volledige lichaamssamenstelling biedt een diepgaande kennis van het individuele lichaam. 

 

Het meten van de lichaamssamenstelling betreft een manier om te beschrijven waaruit het lichaam bestaat. Denk o.a aan het gehalte vet, eiwitten, mineralen en lichaamsvocht. Ook deze elementen beïnvloeden jouw fysieke voorkomen én je gezondheid. 

 

Lichaamssamenstelling omvat de gehele beschrijving van jouw percentage vet, beenderen, vocht en spieren. 

 

Daarnaast toont onderzoek aan dat dergelijke lichaamsanalyse een accurate schets geeft in de veranderingen van je lichaam. Heel wat diensten, zoals personal training en de zorgsector, zien de voordelen in van de body analyse, werken hier vandaag al mee én zullen het belang ervan naar de toekomst enkel nog zien toenemen. Meten = weten!

Samengevat kunnen we stellen dat wanneer we aan een gezonder en fitter lichaam willen werken, we best verder kijken dan uitsluitend het cijfer op de weegschaal. Ligt jouw focus op afvallen of het opbouwen van een gezonde levensstijl, is het nodig dat je spiermassa behoudt en opbouwt en vetmassa onder controle houdt of vermindert. Om dit resultaat te bereiken kan je heel specifiek gaan trainen met een aangepast plan of een personal coach. 

 

Het is dus zeker aangewezen om een analyse van jouw lichaamssamenstelling te laten uitvoeren bij aanvang van een trainingstraject. Hoe meer informatie, hoe doelgerichter jouw training kan worden opgesteld.


Bij Gym Tonic meten & evalueren we jouw lichaamssamenstelling op het Inbody toestel. Dit toestel  is medisch gecertificeerd en zal ons bijegvolg op een betrouwbare manier informatie geven over de samenstelling van je gewicht. Dankzij de koppeling met onze fitnesshub, kan je alle meetgegevens ook bekijken & opvolgen in jouw persoonlijk profiel van de Gym Tonic app.

Spiermassa versus vetmassa.

Om te kunnen spreken van een gezond lichaam, is zowel het percentage lichaamsvet tegenover jouw gewicht, maar ook hoeveelheid spiermassa van belang.


Wanneer we denken aan een lage vetmassa, wordt vaak onmiddellijk gedacht aan het begrip mager of slank. Een algemeen stereotiep waar heel wat onderzoek komaf mee wenst te maken. Zo stelt InBody de marge in voor vrouwen op 18 tot 28% lichaamsvet en voor mannen op 10 tot 20%.


Een lichaam heeft zowel spier- als vetmassa nodig om gezond te functioneren. Wanneer we te weinig vetmassa hebben, lopen we risico op heel wat gezondheidsproblemen. Je bent vatbaarder voor ziekte. Meer nog,het risico op slecht herstel wordt aanzienlijk verhoogd. Je organen zijn minder beschermd ten gevolge van een laag vetpercentage. Stoten hebben bijgevolg een grotere impact. Daarnaast heeft je lichaam slechts een beperkte energieopslag en slechte isolatie. 

 

Daarentegen zal een te hoog vetgehalte eveneens de gezondheid schaden. Denk maar aan hart- en vaatziekten, rugpijn, diabetes en slaapproblemen. 

 

Wanneer onze spiermassa niet in verhouding is, zal dit eveneens impact hebben op ons algemeen welzijn. Verlies aan spiermassa kan leiden tot blessures, een langer herstel na een blessure en zelfs osteoporose. Onderzoek heeft ook aangetoond dat de hoeveelheid spiermassa bepalend is voor onze immuniteit. Tenslotte bepaalt onze hoeveelheid spiermassa onze verbranding in rust. Een gespierd lichaam heeft een hogere verbranding in rust én in beweging en draagt er dus tot bij dat je je lichaamsgewicht beter onder controle kan houden.


We kunnen stellen dat een gezonde balans dus essentieel is voor jouw welzijn. Heel wat studies tonen aan dat een gezonde lichaamssamenstelling voor meer vitaliteit zorgt en je beter in je vel voelt. In Body stelt zelfs dat het jouw levensduur aanzienlijk kan verlengen. 

 

Zeker wanneer een gezonder ‘gewicht’ één van jouw doelen is, is het belangrijk je lichaamssamenstelling op te volgen, niet enkel je gewicht in kilogram.

Hoe brengen we jouw lichaamssamenstelling in kaart? 

Er zijn heel wat manieren om de lichaamssamenstelling in kaart te brengen. Van het klassieke huidplooi klemmen tot hydrostatisch wegen. 

 

Bij Gym Tonic wordt er dus gewerkt met InBody technologie om de lichaamssamenstelling van onze leden accuraat in kaart te brengen. Hoe werkt deze technologie juist? 


Het toestel van In Body maakt gebruik van stroomwissels die door het lichaam worden gestuurd. Hoe meer vocht in jouw lichaam, hoe minder weerstand het toestel zal detecteren. 

 

Spieren in jouw lichaam bevatten vocht, vet echter niet. Hoe hoger jouw vetpercentage (en dus hoe lager jouw lichaamsvocht), hoe meer weerstand het toestel zal ondervinden op jouw lichaam. Op basis hiervan kan jouw lichaamssamenstelling in kaart worden gebracht. Een zeer groot voordeel van de Inbody versus andere toestellen, is dat het   dusspiermassa en vetmassa onafhankelijk van elkaar meet. Bovendien meet het toestel ook segmentaal, dus per lidmaat, waardoor in het kader van een revalidatie spierdisbalansen kunnen opgespoord en opgevolgd worden.


Wil je graag weten hoe gezond jij bent? Maak nu jouw afspraak met één van onze trainesr en laat jouw lichaamssamenstelling meten. Onze trainers overlopen dan ook graag het resultaat van meting én geven concrete tips om je lichaamssamenstelling te optimaliseren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Koolhydraatarm & eiwitrijk dieet: een goed idee

Met de lente en zomer in het vooruitzicht kijken we misschien wat kritischer wat we op ons bord leggen. Winterse recepten maken plaats voor meer zonnige alternatieven. Frisse seizoensgroenten komen weer op het menu en lichtere maaltijden genieten de voorkeur.

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Meer info premium resultaatprogramma

Op zoek naar een EFFECTief afslankprogramma?